Viemärituomari veistelee

Vähemmän reklamaatioita ja enemmän tyytyväisiä asiakkaita.

Hyvä lukija,

Mitä tarkoittaa otsikon lupaus?

Putkistokuvauksessa kuvataan sade- ja jätevesiviemärit jokaiselta kaivolta veden kanssa läpi. Tällä tavalla videoimalla mahdolliset painaumat ja muut mahdolliset ongelmakohdat on helposti löydettävissä.

 

Kuvaus tehdään siinä vaiheessa kun se on rakentajan kannalta helpointa ja halvinta korjata. Kuvittele, että parkkialueella, jossa on asfaltti jo laitettu paikalleen läjään painunut sadevesiputki tukkii koko linjan. Se on tietenkin erittäin kallista ja vaikeaa korjata. Puhumattakaan siitä, että korjattu asfaltti ei varmasti miellytä silmää samalla tavalla kuin saumaton siisti asfaltti. Jälkimarkkinoinnin kannalta tämä myös on erittäin tärkeä asia ottaa huomioon, kun yleensä valmiissa kohteissa ihmisillä ensimmäinen kysymys on ”kuka teki?” Varmaan turhaa sanoa, että tuo kysymys esitetään yleisimmin silloin kun kohteessa on jotain, joka häiritsee silmää.

Sama tilanne sisäpuolisissa jätevesiviemäreissä, jossa jo 30-40% painauma aiheuttaa tukoksen jopa alle 10 vuodessa. Rasvalla ja p**kalla nimittäin on paha tapa jäädä lillumaan seisovaan veteen. Lienee selvää, että kaadot kannattaa korjata silloin kun betonivaluja ja lattialaatoituksia ei ole vielä tehty.

Tällä en tietenkään tarkoita, että asentajat tekevät huonoa työtä, vaan työmailla käy monenlaisia koneita, kuten nosturit kuorma-autot ja muut raskaat koneet. Nämä saattaa huonolla tuurilla tassulla painaa putken läjään maakerroksen läpi. Tai sisätäyttöjä lätkätessä putki saattaa painua alaspäin aiheuttaen kaato-ongelman. Toinen asia mihin olen törmännyt urallani. Useamman kerran on tullut vastaan, kun kakkos kakkonen on lyöty putkesta läpi sokkelinvieruskivetystä asennettaessa. Pihalla tehdään usein myös putkistojen asennusten jälkeen kaivauksia. Esim. maalämpö- tai kaukolämpömiehet vetävät putkia yleensä sadevesiputkien alta ja heillä ei monestikaan löydy riittävää ammattitaitoa/kalustoa varmistaa, että putket ovat suorassa urakan jälkeen.

 

No mitä tulette saamaan tilaamalla kuvauksen Kaipparilta?

Suurin valtti on ehdottomasti palvelu, jonka vuoksi jo olemassa olevat asiakkaani tilaavat kuvauksen aina uusille kohteilleen juuri Kaipparilta. Käytän kamerassa ohjaria/jalkaa, joka pitää kameran noin 4,5 sentin korkeudella, eli lähes keskellä 110mm kokoista putkea. Kuvatessani lukuisia eri ikäsiä viemäreitä allekirjoittaneelle on kehittynyt vahva asiantuntemus siitä, miten kauan putki pysyy toimintakuntoisena. Toisin sanoen kirjoitan raporttiin korjauskehoituksen vain jos siihen on aidosti tarvetta. Ensimmäistä kertaa viemäreiden kuvauksissa käytetään ns. maalaisjärkeä! Esimerkiksi 160mm sadevesiviemärissä 30% täyttöaste vedestä muutaman metrin matkalla ei vaikuta millään tavalla sen toimintakuntoon. Jätevesiputkessa vastaava painauma tulisi korjata.

Se, että järkeä käytetään, taatusti säästää myös korjauskustannuksia, kun jokaisen seisovan vesitipan takia ei tarvitse kaivaa monttua. Tämä asia on myös ollut sellainen säästö, ettei pitempiaikaisten asiakkaiden kanssa enää tarvitse edes hinnoista puhua. Toki hinnat ovat aina linjassa edellisten kohteiden kanssa ja kilpailukykyiset vaikkei muuta säästöä otettaisikaan huomioon.

 

Kuvaukseen kuuluu myös kirjallinen raportti.

Raportin sisältö käsittää kuvatut metrit jokaiselta putkelta. Jokainen linja myös kuntoluokitellaan sen toiminnallisen kunnon mukaan asteikolla 1:stä 5:een. Eli KL1 on korjattava heti ja KL5 toimii mainiosti niin kauan, kuin putkimateriaali kestää. Raporttiin on myös kirjoitettu toimenpide-ehdotukset. Raportti sisältää stillikuvia ongelmakohdista ja ongelmapaikka on piirretty LVI-kuviin myös. LVI-kuviin on myös numeroitu kaikki kaivot ja vesipisteet, joka helpottaa raportin lukemista ja videoiden katsomista. Tietenkin kuvauksesta tilaajalle luovutetaan kaikki videomateriaali joko muistitikulla tai muuten sähköisesti. Raportti toimii myös rakennusvalvonnalle käyttöönottotarkastuksessa todisteena siitä, että putkistojen tiiveys on todettu.

 

Tällä hetkellä laki määrää, että viemäreiden tiiveys on todettava. Muutapa siellä ei siitä sitten juuri luekaan. Esimerkiksi keinoista. Rakennusvalvonnasta riippuen, yhä enenevässä määrin rakennusvalvonta vaatii tiiveyden toteamisen isommissa kohteissa(muut kuin omakotitalot, joissa riittää silmämääräinen tarkastus). Siellä vaaditaan joko putkistojen sisäpuolinen kuvaus tai koeponnistamalla tehtävä tiiveyskoe. Kaipparilla toki molemmat onnistuu, mutta suosin ensisijaisesti kuvaamista.

Miksi? Kuvaamisessa ei ole vesivahingon riskiä.

 

Miksi kannattaa ottaa onkeen tästä blogista?

  • Ensinnäkin tuon yleensä raportit henkilökohtaisesti mahdollisuuksien mukaan itse paikanpäälle muistitikulla.
  • Kahvipöytään tulee lisää huumoria silloin tällöin. Samalla voidaan keskustella mahdollisista korjaustarpeista ja raportin sisällöstä.
  • Pitkäaikaisella asiakkaalla tulee olemaan isoja etuja rahallisesti, mikäli solmitaan sopimus usean työmaan kuvauksesta.
  • Toimin ympäri Suomen, joten välimatkatkaan ei ole rajoitteena ja hinnat ovat aina samat (ei esimerkiksi jotain PKS lisää). Tämä on varsinkin isommille toimijoille suuri etu, jotka toimii ympäri Suomen.
  • Pidemmällä tähtäimellä kustannuksissa säästää ison summan rahaa, kun putket kuvataan.

Yhteenveto

 

  • Putket kannattaa kuvata, koska jollain konstilla putkien tiiveys on todettava.
  • Tyytyväiset asiakkaat, kun ei reklamaatiota putkien vuoksi.
  • Enemmän suosituksia puskaradion kautta tyytyväisiltä asiakkailta (tai  vähemmän negatiivista palautetta).
  • Järki mukana raporttien teossa.
  • Säästetty euro on nettoeuro

 

Osoite

Ketotie 3 c 26
90940 Jääli

Puhelin

+358 40 824 9544

Sähköposti

kai.pitkala@viemarikaippari.fi