VIEMÄRIN KUVAUS

VIEMÄRIKUVAUS UUDISKOHTEISSA JA VANHEMMISSA KOHTEISSA

Nykyään rakennusvalvonta vaatii enenevässä määrin viemärikuvausta uudiskohteissa. Vanhoja viemäreitä kuvatessa minulle on kehittynyt vankka ammattitaito arvioida uusia putkistoja ja tehdä sen pohjalta realistinen raportti siitä, miten kauan putket pysyvät toimintakuntoisina.

Vanhoissa taloissa, joissa viemäriputket ovat valurautaisia, olen havainnut eniten ongelmia viemäreiden kunnossa. Aikojen saatossa putkia haurastuttavat mm. myrkylliset viemärinavausaineet. Muoviset putket lasittuvat vuosien kuluessa, ja niihin muodostuu hiushalkeamia, jotka saattavat pikkuhiljaa pettää ja aiheuttaa vesivahingon.

Myös rakennusaikaiset asennusvirheet ovat aiheuttaneet paljon tukoksia jopa 10 vuotta vanhoissa taloissa.  Uusilta vahingoilta voidaan välttyä! Ajoissa tehty viemärikuvaus paljastaa putkiston todellisen kunnon.

Viemärituomarin kuvauspalveluiden tavoitteena on vähemmän reklamaatioita ja enemmän tyytyväisiä asiakkaita. 

MITÄ VIEMÄRIN KUVAUKSESSA TEHDÄÄN?

Ulkopuoliset  sade- ja jätevesiviemärit kuvataan jokaiselta kaivolta veden kanssa läpi. Tällä tavoin videoimalla mahdolliset painaumat tai muut mahdolliset ongelmakohdat ovat helposti löydettävissä. Sisäpuoliset viemärit kuvataan jokaiselta viemäripisteeltä veden kanssa läpi.

MILLOIN VIEMÄRIKUVAUS KANNATTAA TEHDÄ UUDISKOHTEISSA?

Kuvaus tehdään siinä vaiheessa, kun mahdolliset korjaukset on rakentajan kannalta helpointa ja halvinta tehdä.

Kuvittele tilanne, jossa parkkialueelle on jo laitettu asfaltti paikalleen, ja läjään painunut sadevesiputki tukkii koko linjan. Sen korjaaminen on tietenkin erittäin kallista ja vaikeaa. Puhumattakaan siitä, ettei korjattu asfaltti varmasti miellytä silmää samalla tavalla kuin saumaton ja siisti uusi asfaltti. 

KAMERA PALJASTAA PUTKISTON KUNNON

Viemärikuvaus tehdään siihen tarkoitetulla erikoiskameralla. Kamera on kiinnitetty kaapeliin, joka ujutetaan viemäriin. Kamerasta välittyy kuva monitoriin, josta asiantuntija näkee missä kunnossa viemärit ovat.

Usein vuosikymmenten aikana putkien pintaan on kertynyt sakkaa jonka vuoksi viemärit vetävät huonosti. Tällöin myös mahdolliset hiushalkeamat ja murtumat jäävät havaitsematta. 

Kuntotutkimuksen yhteydessä suoritetaankin usein myös viemäriputken pesu hellävaraisesti harjaa ja painepesua apuna käyttäen. Tämän jälkeen viemäri vetää taas kuin uusi, jos putken pinta on ehyt. Pesun jäljiltä havaitaan myös mahdolliset ongelmakohdat ja niihin pystytään puuttumaan.

VIEMÄRIN KUNTOKARTOITUS

Viemärin kuntotarkastuksessa käytän kaavaa, jonka olen todennut toimivaksi ja hyväksi. Jokainen kuntokartoitus sisältää seuraavat vaiheet:

 • Viemärin kuvaus erikoiskameralla

 • Viemärin puhdistus & pesu harjalla ja painepesurilla

 • Kuntotutkimus ja raportti 
 • Asiantuntijan arvio viemäriremontin tarpeellisuudesta

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS VESI- JA VIEMÄRILAITTEISTOISTA 32 §:

”Jätevesilaitteiston on oltava tiivis. Materiaalien ja liitosten on oltava yhteensopivia.

Rakennusvaiheen vastuuhenkilön on tehtävä merkintä rakennustyön tarkastusasiakirjaan jätevesilaitteiston tiiviyden toteamisesta.”

Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista

MIKSI VIEMÄRIKUVAUS KANNATTAA?

Kun valitset Viemärituomarin kuvaamaan viemäriputkistot saat takuuvarmasti seuraavat hyödyt:

 • Mahdolliset virheet saadaan korjattua hyvissä ajoin
 • Säästätte rahaa
 • Lisäkustannusten minimointi
 • Raportti ja kuvat
 • Videomateriaalit kaikista kuvatuista putkista, mukana myös selostus
 • Asiantuntijapalvelut
 • Kuvaukset Hangon ja Utsjoen väliltä
 • Aikataulut joustavat tarpeen vaatiessa

VIEMÄRIN KUVAUKSEN HINTA

Viemärin kuvauksen hinta on aina tapauskohtainen. Omakotitalojen viemärin kuvauksissa minimiveloitus 150€.

Isommissa uusien kohteiden viemärikuvauksissa hintaan vaikuttaa mm. kuvattavien vesipisteiden määrä. Hinta voidaan toivottaessa laskea myös metrihinnalla.

Tarkan hinnan omaan kohteeseesi saat ottamalla yhteyttä Viemärituomariin. 

TYYTYVÄINEN ASIAKKAAMME KERTOO:

Meillä on 35 vuotta vanha omakotitalo, jossa viemäreitä ei ollut koskaan aikaisemmin puhdistettu. Kaippari Oy otti meihin yhteyttä ja päätimme vaimoni kanssa tilata Viemärituomarin töihin.

Miehet kuvasivat ja puhdistivat omakotitalomme viemärit ja se olikin viime hetkellä, sillä talossamme kodinhoitohuoneen viemäri oli juuri menossa tukkoon. Likaveden pinta oli heti näkyvissä, kun viemäriputki avattiin ja sitä kuvattiin.

Saimme itse seurata viemärin puhdistus-ja kuvauslaitteen näytöltä kameran ja pesurin etenemistä putkissa ja näimme, kuinka pinttyneen likaiset putket puhdistuivat.

Jos emme olisi tilanneet Kaipparia töihin, olisi pyykkikone nakannut poistoveden lattialle milloin tahansa. Viemärien kuvaaminen ja puhdistaminen kävi näppärästi ammattimiehiltä. Viemärien puhdistaminen on erittäin tärkeää!

-Jukka

Ota yhteyttä Viemärituomariin

Viemärituomari

Kai Pitkälä

Puhelin

+358 40 824 9544

Sähköposti

kaitsu@viemarituomari.fi

Osoite

Ketotie 3 c 26, 90940 Jääli