Viemärin avaus kotikonstein – turvalliset kotikonstit vol. 2.

Jatketaanpa Viemärin avaus -juttusarjaa kahdella lyhyellä tarinalla, joissa asiakkaat yrittivät viemärin avausta kotikonstein muun muassa suolalla.

Ensimmäinen kotikonstein yritetty viemärin avaus tapahtui Kemissä. Siellä astianpesukoneen viemäri oli tukossa ja “viemärinavausaineen” käyttö aiheutti turhaa päänvaivaa.

Toinen tarina sijoittuu Raaheen, jossa kellarin viemäri oli tukossa. Asiakas oli yrittänyt jäätyneen viemärin avausta suolalla.

Viemärinavausaineiden käytössä toistuu sama kaava

Kuulen usein ihmisten puhuvan viemärinavausaineiden käytöstä ja seurailen viemärin avauksesta käytäviä keskusteluita eri kanavissa.

Näissä keskusteluissa ja kokemuksissa toistuu usein sama traaginen kaava:

  1. Yksi keksii uuden viemärinavauskeinon ja jakaa sen muiden tietoon esimerkiksi YouTubessa.
  2. Toinen löytää tämän keinon ja kokeilee viemärin avausta itse.
  3. Uusi viemärinavauskeino ei toimikaan, vaan sen kokeilemisesta seuraa muita ongelmia.
  4. Varsinainen ongelma ei ratkennut – viemäri on edelleen tukossa.
  5. Apuun hälytetään ammattilainen.

Seuraavaksi kerron teille pari tarinaa tämän tueksi.

Astianpesukoneen viemäri tukossa – viemärin avauskeikka Kemiin

Asiakkaalla oli astianpesukoneen viemäri tukossa. Tämä oli ilmennyt siten, että astianpesukoneeseen oli jäänyt vettä pesun jälkeen. Nopea googletus viemärin avauksesta, ja keinoja olikin tarjolla heti useita.

Seurauksia sen kummemmin miettimättä, asiakas kaatoi astianpesukoneeseen ronskisti puoli pulloa viemärinavausainetta, ja laittoi koneen uudelleen käyntiin. Astianpesukone kävi yskähdellen puoli tuntia ja sitten ohjelma pysähtyi kuin seinään.

Asiakas avasi koneen, josta ryöpsähti tiskiainevettä ja valtavasti vaahtoa lattialle. Vesi pakeni nopeasti keittiökalusteiden alle sekä parketin ja lattialistan väliin. Vaahto jäi killumaan lattialle.

Tässä vaiheessa ilmeni, että viemärinavausainepurkissa olikin tavallista käsitiskaamiseen tarkoitettua tiskiainetta. (Huom! Tiskikoneeseen kuuluu laittaa konetiskiainetta, ei astianpesuainetta, kuten tässä vahingossa tehtiin.) 

Nopeasti pyyhkeitä lattialle ja seuraavan Googlesta löydetyn keinon pariin. Varastosta löytyikin Googlen mainitsemat viemärinavausvälineet. Näillä viemärinavauslaitteilla tuntui tulevan vain lisää vahinkoja. Imukuppi ei mahtunut kunnolla tiskikoneeseen ja sen varsi irrotti tiskikoneen yläpropellin kokonaan.

Kun tiskialtaan viemäriä pumpattiin vielä imukupilla, altaan pohjaventtiili ja alapuolinen hajulukko irtosivat liitoksistaan. Hajulukon sisällä ollut vesi tulvahti lattialle vaahtoavan veden seuraksi.

Vielä epätoivoinen vilkaisu Googleen ja paniikinomaisesti puoli kiloa suolaa pesukoneeseen… 

 

Muutama tunti tämän jälkeen olin Kemissä paikallehälytettynä estämässä lisävahinkojen syntyä. 

Puhdistin astianpesukoneen asianmukaisesti. Käytin kaikkien pesualtaiden hajulukot irti ja puhdistan ne, lisäksi avasin keittiön viemärin hellävaraisella viemärinavausmenetelmällä.

Tässäkin tapauksessa astianpesukoneen ja keittiön viemäri oli tukossa rasvan vuoksi. Keittiön viemäriin lasketaan yllättävän paljon rasvaa, ja se kulkeutuu sinne salakavalasti, gramma kerrallaan.

Rasvalla on taipumus tarttua putken pintaan, ja rasvaiseen putken pintaan pinttyy nopeasti muutakin viemärissä kulkevaa moskaa.

Käsittele sinä omat jätteesi oikeaoppisesti, vältät viemäriongelmat!

Varastosta löytyikin Googlen mainitsemat viemärinavausvälineet. Näillä viemärinavauslaitteilla tuntui tulevan vain lisää vahinkoja.

Kellarin viemäri tukossa - viemärin avauskeikka Raaheen

Oli talvi ja pitkä pakkasjakso. Raahen keskustan tuntumassa rintamamiestalo. Talossa kellari. Kellarissa viemäri ja viemäri jäässä. Talon asukas on hakemassa perunoita kellarista. Lattiakaivon ympärillä on jäätynyt lammikko.

Asukkaan mieleen nousi mummon maakellari ja kilon merisuolapaketti kellarin hyllyssä. Mummo oli kertonut, että suolalla pidettiin viemäri sulana kevättulvien varalle.

Nyt Raahessa kaadettiin kuumaa vettä lattialle ja kaivo lähti vetämään hiljalleen. Näytti kuitenkin selvästi siltä, että viemäri ei vedä oikein ja viemärissä oli edelleen ongelmia.

Paikallisesta marketista saisi viemärinavausaineita, mutta ensin täytyi kokeilla netistä löydettyjä biologisia viemärin avauskeinoja. “Säästän rahaa ja  ympäristöä”, asukas tuumi.

Ensiksi tietysti mummon merisuolaa, jota löytyi keittiön kaapista. Ettei viemäri jäädy uudelleen. 

“Luonnollinen viemärin avaus” tuo hakutuloksiin coca colan. Sitäkin löytyy jääkaapista. 1,5 litraa Coca-Colaa viemäriin. Kuului sihahdus. Taisi viemäri avautua.

Seuraavan viikon lauantaina oli taas perunamuusipäivä ja asiaa kellariin. Lattialla oli tulva. Tällä kertaa ei jäätä. Kellarissa leijaili lisäksi colalla maustetun virvoitusjuoman tuoksu.

Perunat sai haettua ja muusin tehtyä, mutta viemärin sai tutkia ammattilainen.

Paikallisesta marketista saisi viemärinavausaineita, mutta ensin täytyy kokeilla netistä löydettyjä biologisia viemärinavauskeinoja. “Säästän rahaa ja ympäristöä”, asukas tuumi.

Viemärituomari tutkii viemärin jo samana päivänä. Viemärissä oli tukos, jonka sain avattua tontin rajalla olevan tarkastuskaivon kautta.

Viemärikamera näytti, että viemäriputkessa on pieni painauma. Painauma on juuri ajotien kohdalla ja viemäri jäätyy siitä kohdasta talvisin, koska suojana ei ole routaeristeitä eikä suojaavaa lumikerrosta.

Viemärikameralla ja paikannuslaitteella sain paikannettua tarkasti vikakohdan, joka oli korjattavissa talon ulkopuolelta.

Miksi kerron sinulle nämä viemärinavaustarinat?

Haluan näiden esimerkkien kautta kertoa, että olen käytettävissä, jos sinulla on viemäriongelmia – viemäri pulputtaa tai ei vedä.

Pyytämällä ammattilaisen avuksi heti, voit välttyä lisävahingoilta. Lisäksi saat selville syyn, mistä viemäriongelmat todella johtuvat.