Viemärin avaus kotikonstein

Turvalliset kotikonstit vol. 1.

Kerron tässä viisiosaisessa juttusarjassa, miten asiakkaat ovat yrittäneet viemärin avausta kotikonstein.

Kun viemäri on ollut tukossa, luova kansa on keksinyt mitä mielikuvituksellisimpia kotikonsteja viemärin avaukseen.

Olen vuosien aikana tehnyt satoja viemärin avauksia ja nähnyt, sanoisinko, kaikenlaista p*skaa. Kerron sinulle tarinan muun muassa siitä, kun WC:n viemärin avaus ei mennyt putkeen.

Kun olet lukenut nämä tarinat, kotikonstien “turvallisuus” näyttäytyy aivan uudessa valossa

Viemärin avaus painepesurilla

Erään omakotitalon omistajan wc-pöntön viemäri oli ollut tukossa. Tämä vanhempi mies oli yrittänyt viemärin avausta itse painepesurilla. 

Valistunut mies oli lukenut netistä, että viemärin avaukseen on myynnissä viemärinavauskoneita, joissa on oikein viemärinavaussuuttimet. Ainakin Motonetissä näytti olevan.

Tee-se-itse-miehenä tämä kiinteistön omistaja oli ajatellut, että hän tekee viemärin avauksen itse Kärcherin painepesurilla. Ei muuta kuin virittämään oma viemärinavaussuutin Kärcherin letkun päähän. Autotallin hyllystä löytyi kaikki tarvittavat työkalut. Viemärinavauskone tuli pian valmiiksi ja mies lähti kiipeämään talon katolle.

Minulle on jäänyt täydelliseksi mysteeriksi, miksi mies kiipesi katolle painepesurin ja laitteiden kanssa. Kenties ajatuksena oli työntää painepesurin letkun päähän viritelty “avauslaite” talon katolla viemärintuuletusputkesta sisään… kuka tietää.

Mies ehti nousta tikkaita kolme askelmaa, kun puinen lahonnut askelma katkesi – mies tipahti ja vintissä pimeni. Talon viemärit jäivät avaamatta.

Vaimo soitti paikalle ambulanssin, koska näytti siltä, että miehen käsivarsi oli murtunut. Apu saatiin paikalle ja mies hoitoon.

Minullakin soi puhelin ja lähdin kiireesti paikalle. Sain avattua viemärin omalla menetelmälläni aika helposti wc-istuimen kautta. Kieltämättä painepesuriin viritelty avauslaite näytti mielenkiintoiselta. Kaikenlaista ne toiset keksii.

Jälkeenpäin kuulin, että mies oli selvinnyt viemärin avausyrityksestä kuukauden toipilasajalla.

Viemärin avaus imurilla

Tämä on lyhyt kertomus siitä, kun pesuhuoneen viemäri oli tukossa ja asiakas yritti viemärin avausta imurilla, heikoin tuloksin. 1980-luvulla rakennetun omakotitalon pesuhuoneen lattiakaivo ei vetänyt.

Viemäri oli pulputtanut jo pidemmän aikaa. Asiakas oli ajatellut, että kyllä hänellä on viemärin avaukseen laitteet. Olihan hän ostanut juuri Puuilosta Kärcherin märkäimurin. Sillä viemärin tukoksen avaus kävisi käden käänteessä. 

Sitten vain tuumasta toimeen. Lattiakaivon kansi auki ja täydellä imulla viemärin avaukseen. Lattiakaivo tyhjeni imuriin hetkessä. Nopea testaus osoitti, että lattiakaivo vetää normaalisti. Lopussa mies nosti imurin olohuoneen lattialle tarkempia tutkimuksia varten. Imurin säiliössä oli lavuaarin tulppa ja epämääräinen kasa hiuksia, sekä ämpärillinen viemäristä imettyä vettä.

Sitten kuvioon oli astunut talon koira. Valtavan kokoinen koira oli juossut imuria päin ja kaikki vesi oli kaatunut juuri uusitulle parkettilattialle. Voit vain kuvitella, mitä siitä seurasi. Vesivahinko – tietysti.

Kului viikkoja ja pesuhuoneen viemäri jatkoi pulputustaan. Siinä vaiheessa Viemärituomari astui kehiin. Suosittelin asiakkaalle viemärin pesua ja kuvausta.

Suoritin kiinteistöllä koko viemäriputkiston pesun ja kuvauksen. Puhtaaksi pestystä viemäristä löytyi pulputtavan äänen syy. Se oli talon ulkopuolella sortunut viemäriputki, joka saatiin korjattua kaivinkoneen avulla aika nätisti ja kohtuullisin kustannuksin.

Olohuoneen lattian korjaus meni vakuutuksen piikkiin. En tiedä, oliko omavastuu kohtuullinen, mutta luulen että oli.

Luultavasti en olisi kuullut tätä tarinaa koskaan, jos omavastuu olisi ollut kohtuuton. Mene ja tiedä.

Viemärin avaus paineilmakompressorin paineella

Tämä on likainen tarina, enkä haluaisi sinulle käyvän koskaan tällä tavalla.

Eräällä rakennusalan ammattilaisella oli mennyt vessanpönttö tukkoon. Timpurit ainakin tietävät, että jokaisella timpurilla löytyy kompressori, letkut ja naulain ja muut työkalut omasta varastosta.

Miten paineilmakompressori sitten liittyy viemärin avaukseen? Minäpä kerron. Tämä timpuri päätti kokeilla viemärin avausta paineilmalla. Todellakin kokeilla.

Viemärin avaus alkoi siten, että timpuri haki työkalut varastosta: paineilmakompressori, letkut ja puhalluspistooli. Timpuri viritti wc-istuimen kannen tiiviiksi höyrynsulkumuovilla ja ilmastointiteipillä. Muovista paineilmapistooli läpi ja vielä läpiviennin tiivistys.

Kompressorista paineet täydelle teholle ja vessanpöntön viemärin avaus voi alkaa. Aluksi näytti siltä, että viemäri ei ala vetää. Onko viemärin avausyritys aivan turha?

Ei näköjään, koska yhtäkkiä vessanpönttö tyhjenee! Timpurilla leviää hymy kasvoille ja hän nousee ylös voitonriemuisena.

Hymy hyytyy kuitenkin nopeasti. Viereisestä kodinhoitohuoneesta leviää armoton viemärin löyhkä. Kaikki se mikä aiemmin tukki viemärin, on toki pois viemäristä. Nyt se on roiskeina kodinhoitohuoneen seinillä ja katossa.

“En enää koskaan yritä avata viemäriä itse” timpuri päättää.

Menee muutama vuosi ja timpurin poika laittaa pehmolelun vessan viemäriin. Viemärituomarilla soi puhelin: ”Paljonko maksaa viemärin avaus?”.

Viereisestä kodinhoitohuoneesta leviää armoton viemärin löyhkä. Kaikki se mikä aiemmin tukki viemärin, on toki pois viemäristä. Nyt se on roiskeina kodinhoitohuoneen seinillä ja katossa.

Viemärin avaus höyryllä

Tämän tarinan tapahtumat sijoittuvat 1990-luvun omakotitaloon, jossa vessan viemäri oli tukossa.

Vessan allas oli alkanut vetämään huonosti ja talon omistajapariskunta oli päättänyt tehdä WC:n viemärin avauksen itse. Aikasemmin siivousrutiineihin oli kuulunut säännöllisesti viemärin hajulukon avaus ja puhdistus. Työkiireet ja harrastukset täyttivät kuitenkin päivät ja viikot, ja tämä rutiini oli unohtunut vuosien aikana. Varsinkin kun allaskaappi oli mallia itsetehty ja viemärin avaus onnistui vain ylimääräisen puhdistusluukun irrottamisen jälkeen.

Taloon oli hankittu aika vasta uusi höyrystin. Kuten usein uuden laitteen hankkimisen jälkeen, sitä kokeillaan kaikkeen mahdolliseen. Niin tässäkin tilanteessa, nimittäin hajulukon puhdistamiseen. Omistajapariskunta otti höyrystimen ja kaatoi irrotetun hajulukon päälle pesuainetta. Tai sen piti olla pesuainetta.

Pesuaine vaikutti höyrystimen alla ja lika irtosi nopeasti. Mutta irtosi muutakin.  Hajulukko muuttui pehmeäksi ja ote irtosi molempien käsistä. Kädet muuttuivat punaiseksi ja ihosta saattoi kuulla syöpymisen ääniä. Tukkoisen viemärin avaus sai tukkoisen lopun. Pariskunta pyysi naapurilta kyydin terveysasemalle, jossa käsien syöpynyt iho sai ensiavun ja oikean hoidon.

Onneksi apu oli lähellä.

Siinä talossa ei enää koskaan avattu viemärin hajulukkoa höyryllä eikä millään muullakaan konstilla itse. Hajulukon puhdistuksen sai tehdä siivooja ja Viemärituomari viemärin pesun ja kuvauksen yhteydessä.

Jos et halua kokeilla viemärin avausta itse...

Viemärituomarilta viemärin avaus Pohjois-Pohjanmaalla mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Haukipudas, Ii, Liminka, Lumijoki, Kempele, Kiiminki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Yli-Ii.

Kuvauspalvelut ympäri Suomen.