Ennaltaehkäise viemärin avaus - kierrätä jätteet oikein

Onko sinulla viemärin avaus ajankohtainen ja viemäri tukossa? Laitoitko viemäriin sinne kuulumatonta jätettä ja vesi tulvii lattialle? Kerron tässä jutussa, miksi viemäriin ei saa laittaa sekajätettä tai biojätettä. 

Keittiön viemäri on nopeasti tukossa sekajätteestä

Keittiön viemäri on helposti tukossa, jos viemäriin kaadetaan nestemäistä rasvaa. Rasva tarttuu viemärin seinämiin ja siihen taas tarttuu kiinni tiskialtaan ja tiskikoneen kautta kulkevia roskia ja ruoantähteitä.

Jos tiskikoneen tai tiskialtaan viemäri on tukossa, keittiön viemärin avausta voi kokeilla kotikonstein viemärin avaus aineella. 

Viemärin avaus aineiden käyttöön liittyy kuitenkin omat riskinsä, kerron siitä myöhemmin erillisessä artikkelissa. En suosittele viemärin avaus aineita.

Niin, nestemäinen rasva pitää hävittää suljetussa pakkauksessa sekajätteen joukossa.

WC:n viemärin avaus on ammattilaisen työtä

WC:n viemärin avaus tulee vastaan hyvin todennäköisesti, jos viemäriputkeen huuhdellaan vaikkapa lääkeruiskuja. Wc:n viemäri on nopeasti tukossa myös, jos viemäriin laitetaan  kuituliinoja, paksua käsipaperia tai lakaisuroskia. 

Vessan viemäri on lähes varmasti tukossa kissan hiekasta ja lemmikkien kuivikkeista. Eikä viemäriin saa laittaa kondomeja tai tupakan tumppeja.

Nämä sekajätteet muodostavat viemäriputkeen läpipääsemättömän tukoksen. Ammattilainen voi avata vessan viemäriputken viemärin avaustyökalulla, kuten viemärinavausletkulla, rassilla tai jousella.

Suihkun viemäri tukossa hiuksista

Suihkun, ammeen tai saunan viemärikin voi olla joskus tukossa. Viemäriin ei kannata päästää hiuksia, vaan ne kannattaa siivota lattiakaivon kannesta, ennen kuin ne tukkivat lattiakaivon.

Pesuhuoneessa syntyy sekajätettä kuten vaippoja, tamponeja ja terveyssiteitä sekä vanupuikkoja ja pumpulia. Jos nämä päätyvät viemäriin, se on helposti täysin tukossa ja edessä on kallis vesivahinko.

Jos sauna on harvemmin käytössä, viemäriputki pääsee kuivumaan ja kuivuneen viemäriputken pintaan kertyy kiinteä likakerros, joka estää jäteveden kulkemisen viemäriputkessa.

Käytännössä tällainen lähes umpeenkuivunut viemäriputki on jatkuvasti tukossa.

viemärin puhdistus

Viemäri tukossa biojätteestä

Kaikki biojäte tarttuu viemäriputken seinämiin ja tukkii heti tai ajan kanssa viemäriputken.

Keittiön viemäriin ei saa laittaa biojätettä:

– Kiinteää ja hyytynyttä rasvaa

– Ruokaöljyä

– Kahvin tai teen puruja

– Hedelmien, vihannesten tai kananmunan kuoria

Vessan viemäriin ei saa heittää seuraavia biojätteitä:

– Flushable-hylsyjä (Nämä kannattaa viedä kartongin kierrätysastiaan)

– Kukkamultaa

– Ruoantähteitä

Älä laita viemäriin biojätettä, vaan tee ympäristöteko ja kierrätä jätteet oikein!

Jos viemäri on tukossa, korvaako vakuutus?

Jos viemäri on tukossa esimerkiksi siksi, että lapsi on huuhdellut wc-pöntöstä alas pehmolelun, niin kotivakuutus voi korvata viemärin avauksen.

Jos viemäri tukkeutuu, kannattaa kysyä omasta vakuutusyhtiöstä korvaako vakuutus avaustyön.

Tukossa olevaa viemäriä ei kannata avata kotikonstein, siitä minulla on teille tarjolla vielä monta hyvää tarinaa.

Soita minut paikalle päivystysnumerosta, niin avaan viemäriputket turvallisesti ja  ammattitaitoisesti.