Onko viemärihuolto mediaseksikästä?

Harva tulee ajatelleeksi viemäreitä silloin, kun kaikki toimii niin kuin pitääkin, viemärit vetävät ja sadevesikaivoon mahtuu vielä vettä.

Silloin, kun lapsi laittaa pehmopupunsa vessanpönttöön ja pupuraukka jää johonkin viemärin mutkaan kiinni, viemärit alkavatkin kiinnostaa kovasti. Google käy kuumana ja kaikki aiheeseen liittyvät artikkelit luetaan. 

 

Kun p*ska tulvii

Usein asiakas on seurannut mitä suurimmalla mielenkiinnolla viemärin avausta ja reaaliaikaista tosi-tv:tä viemärikameralta. Kommentit ovat yleensä olleet ”Enpä olisi uskonut, että viemärin katsominen voi olla näin mielenkiintoista!”.

Oma lukunsa ovat uudet rakennukset, joissa menee viemäri tukkoon. Viemäreitä katsotaan sitten isolla porukalla rakennusvalvojan ja juristien kera ja analysoidaan, kenen vika on ja mistä toimimattomuus johtuu. Jos kyseessä on Kiasma tai Oopperatalo, jossa p*ska tulvii Ohisalon korkokengille, niin keltainen media on ihan salettiin sutena paikalla ja asiaa puidaan viikkokaupalla lehdistössä. Juha Mietokin antaa lausunnon asiasta.

Milloin pitäisi olla viemärit mielessä?

Silloin, kun olet ostamassa taloa, olipa se uusi tai vanha. Mitä jos viemäristä on kasvanut juuri läpi, eikä sitä ole vielä huomattu? Sitä seuraa pahimmassa tapauksessa viikon työ ja piha menee uusiksi (sukitus on kyllä helpompaa). Lasku tietenkin on suolainen. Painaumat viemärissä vaikuttavat toimivuuteen melko nopeasti.

Uusiinkin viemäreihin kannattaa tehdä laadun tarkistus. Irti pyörähtänyt tiiviste voi aiheuttaa vesivahingon uuteen taloon, ja jälleen kevenee lompakko, jopa vuosiksi. Tällaista on sattunut useammankin kerran uusissa viemäreissä. Onneksi asiakkailla oli viemärit mielessä ennen käyttöönottoa. Tosin vastaavaan olen törmännyt vanhoissakin viemäreissä.

Viekö tekoäly työpaikat viemärialalla?

Tahtoisinpa nähdä kaverin, joka keksii itseavaavat viemärit. Tekoäly voi toki helpottaa työskentelyä esim. kameratekniikassa tai raporttien tekemisessä. Myös viemäreiden tulkinnassa voi tekoäly antaa tarkempaa tietoa viemäreiden kunnosta, mutta siltikin on oltava ihminen käyttämässä ja ohjaamassa laitetta. Joten enpä usko tekoälyn vievän työpaikkoja.

Miten ruttotaudit ja suhdanteet vaikuttavat viemärihommiin?

Paljon on puhuttu viime aikoina varsinkin q-anonilaisten keskuudessa, että kohta yksi suku omistaa kaikki omistamisen arvoiset asiat. Ostetaan yhdeltä omistajalta kaikki. En usko tähänkään. Ajattelepa tilanne, että menee pönttö tukkoon ja keittiön altaasta nousee p*ska astioiden joukkoon. Soitat sitten Bill Gatesille, että pitäisi saada viemäri auki. Pitkän automaattisen vastaajan ja numeroiden näpyttelyiden jälkeen keskustelu voisi mennä tähän tapaan:

Gateseilla Bill puhelimessa

Moro, täällä on Untamo Östersundom, meni viemäri tukkoon ja pitäisi saada auki se.

Moro moro, niinkö ikävästi pääsi käymään. Onko kyseessä valurautaviemärit vai muoviset? 

No muovisethan ne.

Selevä, minäpä varaan sulle ajan, että voit sitten sillä ajalla varata itsellesi viemäreiden avauksen. Jonoa on noin kaksi viikkoa. Avauksissa on jonoa 2 kuukautta.

Ylläoleva kuvitteellinen keskustelu varmaan valaisee hiukan miksi em. tilannetta tuskin syntyy – talo olisi käyttökelvoton kaksi ja puoli kuukautta. Tai sitten alan tehdä pimiänä näitä hommia.

Koronalla oli vaikutusta sen verran, että ennaltaehkäiseviä kuvauksia ja huoltoja ei alkuun tullut ollenkaan, mutta kakka luisti jopa enemmän, kun ihmiset oleskelivat kotona. Rakentaminenkaan ei pysähtynyt, vaikka tilaukset ilmeisesti oli jäissä jonkin aikaa, joten töitä on riittänyt koko ajan. 

Täytyy olla kiitollinen siitä. Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä ja tulevaisuus positiiviselta.